Win32/Zafi.D

Létrehozva: 2006-07-10, 21:03:29
Utolsó frissítés: 2010-11-24, 18:18:19

Platform: Win32 Típus: féreg Méret: 11745
Dátum: 2004-12-14

Tömörítő: FSG
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000 összes...
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris összes...

Elnevezések

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.
A Win32/Zafi.D féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Zafi-J
AVG I-Worm/Zafi.D
BitDefender Win32.Zafi.D@mm
e-Trust Win32/Zafi.D
F-PROT W32/EmailWorm.OQI
F-Secure Email-Worm.Win32.Zafi.d
Ikarus Email-Worm.Win32.Zafi.D
Kaspersky Email-Worm.Win32.Zafi.d
McAfee W32/Zafi.d@MM(Virus)
Microsoft Win32/Zafi.D@mm
NOD32 (ESET) Win32/Zafi.D
Norton Antivirus W32.Erkez.D@mm
Panda W32/Zafi.D.worm
Rising Antivirus Worm.Zafi.d
Sophos W32/Zafi-D
Trend Micro WORM_ZAFI.AC
VirusBuster I-Worm.Zafi.D

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Zafi.D-mm

Telepítés

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben. A féreg a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A féreg az alábbi fájlokat hozza létre:

A Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32): Norton Update.exe

A Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel, melyek kiterjesztése: .dll

A merevlemez(ek) főkönyvtárában: s.cm

A megosztott mappákban:

 • winamp 5.7 new!.exe
 • ICQ 2005a new!.exe

image image image image image image

A Win32/Zafi.D féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
  "Wxp4"="C:\WINDOWS\System32\Norton Update.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Wxp4] "t3"="C:\WINDOWS\System32\Norton Update.exe"

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Wxp4] helyen véletlenszerű tartalommal hoz létre bejegyzést.


image image

A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Zafi.D féreg Wxp4 néven hoz létre mutexet.

A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Zafi.D féreg leállítja azon folyamatokat, melyek nevében szerepelnek a következő szótöredékek:

 • firewall
 • virus
 • reged
 • msconfig
 • task

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Zafi.D féreg a terjedése érdekében ANSI formátumú e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Zafi.D féreg az alábbi kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket:

A Win32/Zafi.D féreg különböző karakteriszikájú e-mail-eket hoz létre. A vírusok, férgek ezt általában annak az érdekében teszik, hogy a különböző domainekre megfelelő nyelvi szöveget tudjanak elküldeni. Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

.hu domain esetén (részletek...)

.nl domain esetén (részletek...)

.cz domain esetén (részletek...)

.fr domain esetén (részletek...)

.it domain esetén (részletek...)

.ru domain esetén (részletek...)

.es, .mx domainek esetén (részletek...)

.dk domain esetén (részletek...)

.se domain esetén (részletek...)

.no domain esetén (részletek...)

.fi domain esetén (részletek...)

.lt domain esetén (részletek...)

.pl domain esetén (részletek...)

.de, .at domainek esetén (részletek...)

minden egyéb domain esetén (részletek...)


image image image image image image image

A fertőzött mellékletek ikonja (vigyázat: néhány levelező kliens NEM mutatja meg a melléklet ikonját):
image

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Zafi.D féreg a TCP 8181 porton nyit hátsóajtót.