Win32/Netsky.K

Létrehozva: 2006-07-10, 20:40:30
Utolsó frissítés: 2010-11-26, 16:08:03

Platform: Win32 Típus: féreg Méret: 27648
Dátum: 2004-03-08

Nyelv: Microsoft Visual C++
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000 összes...
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris összes...

Elnevezések

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.
A Win32/Netsky.K féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Netsky-K
AVG I-Worm/Netsky.K
BitDefender Win32.Netsky.J@mm
e-Trust Win32/Netsky.K
F-PROT W32/Netsky.K@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.NetSky.k
Ikarus Email-Worm.Win32.NetSky.K
Kaspersky Email-Worm.Win32.NetSky.k
McAfee W32/Netsky.k@MM(Virus)
Microsoft Win32/Netsky.J@mm
NOD32 (ESET) Win32/Netsky.K
Norton Antivirus W32.Netsky.J@mm
Panda W32/Netsky.K.worm
Rising Antivirus Worm.Netsky.k
Sophos W32/Netsky-K
Trend Micro WORM_NETSKY.K
VirusBuster I-Worm.Netsky.J

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Netsky.K-mm

Telepítés

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Netsky.K féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) avpguard.exe nevű fájlt.


image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "My AV"="C:\WINDOWS\avpguard.exe -av serv" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Annak érdekében, hogy egy féreg, vírus egy esetlegesen a megtámadott számítógépen lévő másik károkozó működését korlátozni tudja, ezért a képesek arra, hogy a rendszerleíró adatbázisból a másik vírusra vagy féregre vonatkozó bejegyzéseket töröljék. Előfordulhat az is, hogy így próbálják elejét venni, hogy egy alkalmazás (például vírusvédelem vagy tűzfal) a gép újraindításával aktivizálódjon.

A Win32/Netsky.K féreg a rendszerleíró adatbázisból az alábbi bejegyzéseket törli:

 • HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\Taskmon
 • HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\Taskmon
 • HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\Explorer
 • HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\Explorer
 • HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices
 • teljes lista...

image

A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Netsky.K féreg SkYnEt_AVP néven hoz létre mutexet.

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Netsky.K féreg a terjedése érdekében ANSI formátumú e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Netsky.K féreg az alábbi kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket:

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:
Feladó

A levél feladóját a megtámadott számítógépről gyűjti össze, illetve korábban megtámadott számítógépekről gyűjtötte össze.


Címzett A féreg az e-mail üzeneteket az összegyűjtött címekre küldi el.

Nem küld e-mailt azonban az alábbi szavakat tartalmazó címekre:


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • Re: janette_james, thanks!
 • Hi Mrs. greatcustomer
 • Hello user
 • Re: Hello austria, my details
 • Yours faithfully, mssupport
 • teljes lista...

Melléklet

A féreg által elküldött e-mail mellékletének nevét több részből szerkeszti össze.

A féreg által elküldött e-mailben szereplő melléklet nevének első részét az alábbi szavakból állítja össze:

A féreg által elküldött e-mailben szereplő melléklet nevének második részét az alábbi szavakból állítja össze:

A féreg által elküldött e-mailben pif a melléklet kiterjesztése.image

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Netsky.K féreg a(z) 26 . porton nyit hátsóajtót.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.
feltétel 2004. március 10-én 10 órától 11 óráig
tevékenység az alábbi hango(ka)t ismétli a számítógépen:

sound

feltétel 2004. március 13-án
tevékenység üzenetablakot jelenít meg
image

feltétel 2004. március 16-án
tevékenység
 • az alábbi sorokat törli a regisztrációs adatbázisból:
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
   "My AV"="C:\WINDOWS\avpguard.exe -av serv"
  • [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "My AV"="C:\WINDOWS\avpguard.exe -av serv"
 • üzenetablakot jelenít meg
  image

Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A Win32/Netsky.K féreg programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

00 Skynet AntiVirus - We want to 00 destroy malware writers business, including MyDoom & 01 Bagle. To F-Secure and so on, we do not want damage systems, 02 we only want to avoid that Bagle continues his dirty03 business. We have respect of your work (Your heuristic scan is not good enough! Make it better).04 When the beagle and mydoom loose, we wanna stop our activity. thats now.05 And personal words to mydoom: Your are so shitty i never seen in my life.06 A Sample is bin laden and saddam. Your are more, more as more. worse than bad, the only worst.07 I cannot describe you, you're so lame. And to the mydoom thiefs: You will go08 into the prison next time in texas, nice to meet the bagle author there.09 Eat my shit, its similar your food, you know.10 And do not watch too much porn. Last words to all AV firms: We are the Skynet, not netsky!11 You can use commands on port 26 to deactivate the Skynet!.12 This is the last version of our antivirus. The source code is available soon.13 Note that the optimization limit is also reached. You can't get more with smtp engines.14 bagle and mydoom can continue his dirty impact. the 11th of march is the skynet day.