Win32/Hupigon.NJJ

Létrehozva: 2009-09-10, 17:02:36
Utolsó frissítés: 2009-09-10, 17:02:36

Platform: Win32 Típus: trójai Méret: 576512
Dátum: 2009-01-27

Tömörítő: ASProtect
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000 összes...
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris összes...

Elnevezések

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.
A Win32/Hupigon.NJJ trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG BackDoor.Hupigon4.AATV
BitDefender Backdoor.Hupigon.AAFC
Fortinet PossibleThreat
F-Secure Backdoor.Win32.Hupigon.ezli
Ikarus Backdoor.Win32.Hupigon
McAfee BackDoor-AWQ!hv.c(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Hupigon.NJJ
Microsoft Win32/Hupigon.gen!B
Rising Antivirus Backdoor.Win32.Gpigeon.gel
Sophos Mal/Inet-Fam
Trend Micro BKDR_Generic.DMS
VirusBuster Backdoor.Hupigon.CIUS

Telepítés

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Hupigon.NJJ trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) system32.com.exe nevű fájlt.


image

A Win32/Hupigon.NJJ trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\system32] "DisplayName"="system32"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\system32] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system32\system32.com.exe"

image

Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Hupigon.NJJ trójai system32 néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\system32.com.exe elérési útra hivatkozik.


image

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Hupigon.NJJ trójai a TCP 8080 porton nyit hátsóajtót.

A(z) zjjdtc.3322.org weboldalhoz csatlakozik.